30 januari 2021

BMW R50 (1955)

Al jaren rijd ik met plezier om mijn BMW R69S met zijspan (een Steib S500L).

Toch miste ik het solo-rijden. Lekker schuin door de bochten kon niet meer.
Daarom ben ik toch al weer een poosje op zoek naar een motor erbij. Dat hoefde niet per se een BMW te zijn. Een Engelse motor leek mij ook wel wat (Ariel, BSA of Norton). Groot nadeel hierbij is dat de bouten en moeren allemaal Engelse maten hebben en je daar dus zelf aan kunt sleutelen!

In eerste instantie wilde ik graag een BMW ééncilinder erbij. Het grote nadeel hiervan is echter dat zo'n motor maar weinig vermogen heeft. In principe waren dit kleine, lichte en goedkope motoren die net na de Tweede Wereldoorlog gebouwd werden (intussen zijn ze onbetaalbaar!). Bovendien hebben deze motoren te weinig vermogen om met het huidige verkeer mee te komen (een R25 heeft 12 pk en een R27 heeft 17 pk). Wanneer je met deze motoren naar het beginpunt van een toertocht moet rijden, zit er al een hele tocht op, want je kunt er niet mee over de "grote" weg. Zo kwam een boxer weer in zicht. Regelmatig overal gekeken, maar er was nooit echt iets bij.

Uiteindelijk heb ik mij weer gewend tot de persoon waar ik ook mijn eerste BMW heb gekocht. Deze man heeft overal connecties en weet overal wel wat te koop. Hij had een aantal opties voor mij: van hele mooie (en dus ongelooflijk dure) tot goed betaalbare (in slechte staat). Uiteindelijk heb ik voor een tussenoplossing gekozen: een voor mij goed betaalbare motor waar nog wel wat aan gebeuren moest.
Het is een BMW R50 geworden uit 1955 (net een paar maanden ouder dan ikzelf!). De tank en het voorspatbord moest worden vervangen, opnieuw gespoten en belijnd, de buddyseat moest eraf en vervangen worden door een origineel zweefzadel, er moest een nieuwe dynamo ingebouwd worden en zo moesten er nog meer kleine zaken worden geregeld.

Al met al vind ik het zelf wel een goede keuze.
Hieronder zijn de ontwikkelingen in een blog te volgen. Bekijk ook mijn eigen "reparaties".

Blog BMW R50
Eigen reparaties